sobota 10. října 2015

Na co Alice zapomněla - Liane Moriarty


Ach ty krásné, poutavé obálky knih Liane Moriarty ... také vás zaujaly? Nejednou k nim moje oko v knihkupectví sklouzlo, ale vždy jsem odešla. Na Alici jsem narazila v knihovně a bylo hned jasné, s čím půjdu domů a co budu v následujících dnech číst. 






Autor: Liane Moriarty
Originální název: What Alice Forgot
Série: -
Nakladatelství: IKAR
Počet stran: 432



Oficiální anotace:

Když se Alice probere na zemi v posilovně, má na hlavě pořádnou bouli a myslí si, že je jí dvacet devět a čeká první dítě se svým superúžasným manželem Nickem. Jenomže pak se dozví, že se jí z paměti právě vymazalo deset let života a že je ve skutečnosti devětatřicetiletá neurotička, která nejraději tráví svůj volný čas v posilovně nebo na poradách školního výboru se ženami, jež kdysi nesnášela. Jak se to stalo, že se její život tak radikálně změnil? Proč ji její manžel nenávidí? Co tak hrozného provedla, že s ní její milovaná sestra skoro nemluví? A do toho si není schopná vůbec vzpomenout na svoje tři děti – ne, Alice se najednou vidí jinýma očima a ta nová žena, o které jí vyprávějí, se jí vůbec nezamlouvá. Najde způsob, aby se znovu stala tím člověkem, kterým bývala?





Alice se po pádu na pravidelné lekci stepu probírá z bezvědomí. Kromě boule na hlavě to má však jeden velký háček. Z její mysli vypadly vzpomínky na posledních 10 let jejího života. Myslí si, že je rok 1998 (namísto 2008), je ve čtvrtém měsíci těhotenství a se svým úžasným mužem si zařizuje bydlení. Absolutně nechápe, co pohledává na hodině stepu, když cvičení nějak moc nemusí a co je to okolo ní za lidi.
Že je všechno jinak a strašně špatně si uvědomuje, když za ní do nemocnice dorazí její sestra, se kterou si byly tak blízké … ale Alice zjišťuje, že to bývalo kdysi. Dopadá na ní tvrdá realita. Má tři děti a se svým úžasným Nickem se rozvádí, se svou sestrou si už tak nerozumí a její kdysi nejlepší kamarádka už také tento post nezastává.
Pro Alici to je zdrcující zjištění, má tři děti a vůbec si nepamatuje, jak je přivedla na svět, jaké jsou a jaká je jim ona matkou. Stejně tak Nick, dohromady tvořili tak báječný pár a najednou s ní po telefonu mluví tak pohrdavě, hrubě. Přesto Alice věří, že až se vrátí, všechno se vysvětlí, do setkání se svou životní láskou vkládá takové naděje ... přeci se to všechno nemohlo jen tak vypařit.
Druhý den Alici propouští z nemocnice, pro fyzické stránce je zcela v pořádku, zbývá se jen poprat s její pamětí ... ta se jí časem určitě vrátí, ale jak tu bude vnímat Alice potom? Až uvidí těch posledních 10 let z trošku jiné perspektivy? Bude se jí líbit ta žena, kterou se stala?

Musím říct, že tahle kniha mě hodně dostala. A určitě nebude tou poslední, kterou jsem od autorky četla.
Všechny postavy jsou tak reálné ... živé ... autorka skvěle zachytila Aliciny děti, jejich charaktery, bezprostřednost, okamžitě si je zamilujete.
Strašně rychle jsem se do příběhu vžila a soucítila s Alicí. Když se probrala z bezvědomí a myslela si, že čeká jejich první dítě, Rozinku, jak jí spolu s Nickem před narozením říkali ... a najednou zjistila, že nemá žádné těhotenské bříško a Rozince už je skoro 10 let ... a Nick, ten úžasný muž, její životní láska ... najednou se nesnáší a nemohou spolu nadále žít a vychovávat své děti, hádají se ... co se to s nimi za těch 10 let stalo? Kým se to vlastně všichni stali? Nejdříve jsem Alici strašně fandila v jejím úsilí, pokusit se všechno napravit, ale postupně jsem si začala uvědomovat, že všechno má své dvě stránky a nic nemusí být tak, jak to na první pohled vypadá. 
Tahle kniha vás donutí se na chvíli zastavit a zamyslet se ... zamyslet se nad svým životem. Jaký je teď? A jak jste si ho představovali před deseti lety? Jaké jste měli sny? Dostali jste se tam, kde jste se před těmi lety viděli? 

Stejně tak, jak na mě zapůsobila obálka knihy, tak na mě zapůsobil i její obsah a nemohu hodnotit jinak než "nadoraz".















Moje hodnocení:   100 %



Žádné komentáře:

Okomentovat